OxyReduct® – Cel mai înalt nivel de prevenire a incendiilor

OxyReduct® – Cel mai înalt nivel de prevenire a incendiilor

Pe data de 25 Septembrie 2014, compania Pyronova a fost invitată de compania Macromex să participe la deschiderea oficială a celui mai mare depozit complet automatizat de produse congelate din Europa – Edenia Distribution Center. Am avut plăcerea şi onoarea de a proteja împotriva incendiilor această clădire cu unul dintre cele mai bune sisteme antiincendiu – sistemul de prevenire a incendiilor OxyReduct®. Chiar dacă procesul de aprobare a acestui sistem în România a fost unul extrem de dificil, fiind nevoie de apoximativ doi ani pentru aprobare, Edenia Distribution Center a devenit prima şi singura clădire din România, până în momentul de faţă, protejată cu sistemul OxyReduct®.

Istoric

De peste 20 ani, Macromex este lider în industria de produse alimentare, pe segmentul de produse congelate şi refrigerate. Pentru a-şi extinde gama de servicii oferite clienţilor săi şi pentru a-şi creşte capacitatea de stocare, compania Macromex a decis să construiască laObrázok1 Câmpia Turzii, în parcul industrial Reif, un centru logistic unic, ultra modern, destinat să satisfacă cele mai exigente cerinţe operaţionale din domeniul produselor congelate, funcţionând la parametri de mare eficienţă şi cu un consum minim de energie. Întreaga clădire are o suprafaţă de 6.900 m2 şi include cel mai înalt depozit de produse congelate. Cu o suprafaţă de 2.200 m2 şi o înăţime de 42 m, noul depozit de produse congelate de tipul High Bay are un volum de circa 89.500 m3, spaţiu suficient pentru a depozita aproximativ 65.000 paleţi. În interior, nu doar temperatura de operare trebuie menţinută la -24 grade Celsius, ci şi nivelul oxigenului, datorită sistemului de prevenire a incendiilor produs de compania Wagner şi instalat de Pyronova, unicul distribuitor al sistemului OxyReduct® din România.

Riscurile de incendiu datorate defectelor tehnice ce pot apărea la sistemele mecanice automate sau la sistemele de răcire, precum şi la multitudinea de instalaţii electrice, cele datorate supraîncălzirii benzilor transportatoare şi a cablurilor sunt în mod sigur mai mari într-un depozit de tip High Bay, cum este cel de la Câmpia Turzii. De asemenea, produsele, care sunt ambalate în hârtie, carton sau plastic şi depozitate pe rafturile înalte de 40 m ale depozitului, sunt considerate un risc mare de apariţie a incendiilor. Izbucnirea unui incendiu în acest depozit ar produce pagube consistente, iar aceste motive au fost decisive în alegerea unei soluţii de înlăturare a pericolului apariţiei unui incendiu în depozitul de produse congelate.

Soluţia adoptată – Sistemul OxyReduct®

Pentru protejarea depozitului s-a ales soluţia OxyReduct®, un sistem aprobat de prevenire a incendiilor aplicabil pentru spaţii de la 2 m2 până la 200.000 m2. Are la bază tehnologia cu ajutorul căreia se menţine concentraţia de oxigen în spaţiul protejat la nivelul solicitat, astfel încât procesul de ardere să nu poată avea loc. În cazul depozitului de produse congelate, nivelul oxigenului a fost stabilit, în oxy-2urma unor analize de laborator de Wagner şi verificat de institutul VdS Schadenverhütung GmbH, la 16.0 % (cantitatea normală din aer de O2 este de 20.9 %, iar de N2 de 78 %). Cantitatea de oxigen din spaţiul protejat se reglează prin generarea şi introducerea de azot pur. Azotul este partea componentă naturală a aerului şi pentru acest scop, modul de obţinere este simplu- prin descompunerea aerului. Amestecul de oxigen şi azot în concentraţia solicitată nu este toxic şi dăunător organismului uman. Orice persoană autorizată poate accesa depozitul de produse congelate, fără ca sănătatea să fie pusă în pericol, iar produsele congelate sunt păstrate mai bine datorită reducerii factorului de oxidare. Astfel, utilizarea sistemului activ de prevenire a incendiilor protejează eficient bunurile, lanţul de aprovizionare şi reputaţia furnizorului.

Utilizarea sistemului OxyReduct® este destinat clădirilor şi încăperilor unde incendiul nu poate apărea nici măcar din greșeală (instalaţii de telecomunicaţii, centre de date), respectiv în obiectivele în care sunt păstrate valori neînlocuibile (administrarea automatizată a depozitelor, muzee, arhive, trezorerii, seifuri).

Principalele avantaje ale sistemului sunt:

 • Incendiul nu poate izbucni în încăperea protejată;
 • Sistemul utilizează în mod exclusiv aerul;
 • Nu se produc daune datorate incendiului sau agentului de stingere;
 • Concentraţia de oxigen solicitată este absolut inofensivă pentru organismul uman (concentraţia de oxigen în încăperile protejate este asemănătoare cu cea existentă la 3.000 m deasupra nivelului mării);
 • În cazul utilizării în depozite de alimente, conţinutul redus de oxigen prelungeşte durata de păstrare a produselor alimentare (reducerea oxidării în zona protejată);
 • Nu necesită schimbarea gazului de stingere la sfârşitul perioadei de garanţie;
 • Testarea periodică a buteliilor sub presiune nu este necesară;
 • Fără impact negativ asupra echipamentelor tehnice.

Dezavantajele sistemului sunt:

 • Necesitatea unui spaţiu etanş;
 • Consum mai ridicat de curent electric;
 • Restricţii privind intrarea în zonele protejate;
 • Costuri iniţiale mai ridicate.

Pentru mai multe informaţii, vă stăm la dispoziţie: pyronova.ro@pyronova.com.

oxyreduct2_0oxyoxyreduct1_0

Next Post:
Previous Post: