Videó képkezelő füst- és lángérzékelő rendszer – Video imaging Smoke and flame Detection (VSD)

A videódetekció az új irányelv a tűzjelzésben mely esetében, a hagyományos tűzjelző helyett, IP CCTV kamerát használ. Ez a berendezés közvetlen a kamerában megvizsgál minden egymás utáni pixelt és képet kép után a kijelzett területen. Az esetleges füst és/vagy tűz minták igazolva vannak a kamera processzorjának „neuron hálózata“ által. A VSD rendszer tehát elemzi a képet és a füst valamint tűz érzékelésére nem a hőt, UV és IR sugarakat használja. A kimenetel az élő kép vagy a programozható kapcsolatok NO/NC. A rendszer minősítve van, mint tűzbiztonsági berendezés.

A VSD rendszer nagymértékben ellenáll a téves riasztásoknak. Mivel egy CCTV kameráról van szó, lehetséges a felhasználása úgy a látótér övezeti kialakítására, mint a téves riasztások lehetséges helyszínei álcázására is. A kamerákat alapfelszerelésben f=2,8 mm vagy f=8 mm lencsével szállítják. Ezzel van megadva a távolság amelyen belül a rendszer képes érzékelni a tüzet – akár 100 m távolságig, valamint a keret szögét – akár 90 fokig.

A rendszer NVR rögzítési és értékelési berendezéssel együtt van szállítva, beleértve a hozzá kapcsolódó szoftware felszerelését.