KÖNNYŰ-, KÖZÉP-, ÉS NEHÉZHAB

A habbal oltó tűzoltó berendezéseket általában olyan helyiségek és technológiák védelmére alkalmazzák, ahol fokozottan tűz- és robbanásveszélyes folyadékok, vagy vegyianyagok, találhatóak. Ilyen üzemegységek pl. a vegyianyag raktárak, a gyulékony folyadékok tartályai, a szivattyúállomások, a repülőtéri hangárok, a hulladékégetők stb. A habbal oltó beépített tűzoltó berendezéseket emellett a vízzel oltó sprinkler, valamint a porral oltó tűzoltó berendezésekkel kombinálva is alkalmazzák.

A különféle üzemegységek és technológiák védelmére különböző kiadósságú, tehát könnyű-, közép- vagy nehézhabot használnak.

A habképző anyag a tárolótartályából a habbekeverőbe juttatva, ott a szükséges mennyiségű vízzel összekeveredve haboldatot képez. A haboldat a csővezetéken keresztül jut el a rögzített vagy forgó szórófejekhez, habgenerátorokhoz, illetve a habmonitorokhoz, melyek a haboldatot a védett térre irányítják. A habréteg eloltja a tüzet, majd megakadályozza, hogy az újra lángra kapjon.

A forgó habszóró fejek a hajókon található, helikopterek számára fenntartott leszállóhelyek és repülőtéri hangárok védelmét szolgálják. Szerkezetileg be vannak építve a helikopterek leszállópályáinak talajába, ahonnan az oltóanyag nyomására kiemelkednek, habpárnát létrehozva közvetlenül a földet érő gép alatt. Tűzoltásra távirányítású habmonitorok is használatosak, amelyekkel a tűzoltó habot a tűzfészekre irányítják.