A vízködös oltórendszer a speciális fúvókák segítségével mikroszkopikus cseppeket hoz létre, amelyek gyorsan, nagy mennyiségű energiát vesznek el az égésből, amivel jelentősen csökken a hősugárzás szintje. A víz a hőelvételkor robbanásszerű sebességgel párává alakul, miközben 1680 -szorosára növeli a térfogatát, így kinyomja az összes levegőt a környezetéből. A fő oltóhatás a lehűtés, a mellékes hatás pedig az oxigén kinyomása a víz halmazállapotának a változtatása által. A vízköd nem igényes az oltóközegre (víz), ahogy a telepített csővezeték méreteire sem.

A vízködös oltórendszer, a tűzoltóanyag felhasználás nagyon magas hatékonyságának köszönhetően, gyakran alkalmazva van az alagutak, állomások, aluljárók, múzeumok és levéltárak védelmére, szintén a hajók, motorterek, turbinák és gépházak, szállítószalagok, kábelcsatornák, továbbá számítógépek, adattároló helyiségek, szerverszobák és elektronikus berendezések védelmére is.

A világ egyik vezető gyártója és a PYRONOVY kulcsfontosságú partnere a nagynyomású vízköd alapú tűzvédelmi rendszerekben a Fogtec társaság, amellyel a Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában is együttműködünk.

A Fogtec társasággal együttműködve komplex szolgáltatásokat kínálunk, mégpedig a tűzvédelmi rendszerek megtervezését, telepítését és karbantartását is.