SPRINKLER

A sprinkler beépített oltóberendezés egy önműködő oltórendszer, amely hő hatására lép működésbe. A sprinkler fej hőérzékelőjének megnyitásával ugyanis nyomáscsökkenés jön létre a csőrendszerben, amelynek eredményeként megnyílik a vezérlőszelep, és a sprinkler oltóberendezés üzembe lép. A sprinkler fej megnyílása után a víz zuhanysugárral tör ki, csak azok a sprinkler fejek nyílnak meg, melyek a tűzfészek fölött vagy annak közelében vannak, tehát működésük elengedhetetlen a tűz oltásához.

A  sprinkler beépített oltóberendezéseknél a leggyakrabban alkalmazott rendszerek:

  •  „nedves rendszer“, amely a legelterjedtebb és leginkább alkalmazott a hőszigetelt vagy fűtött helyiségek – különböző  ipari létesítmények, raktárak, irodák, bevásárlóközpontok – védelmére, egyszóval alkalmazható mindenütt, ahol a védett térben nincs fagyveszély;
  • „száraz rendszer”, melyet hőszigetelés és fűtés nélküli csarnokok, rakodóhelyek, közös parkológarázsok esetén telepítenek és minden olyan térben alkalmazandó, ahol a fagyveszély miatt a nedves rendszer nem lenne alkalmazható. E rendszer esetében a csőhálózat, a riasztószeleptől a sprinkler fejekig, a nedves rendszerrel ellentétben, levegővel van feltöltve.